Les: Nieuws over recente gebeurtenissen

Door Cio op zondag 4 maart 2012 22:03 - Reacties (6)
Categorie: Onderwijs, Views: 5.372

Lesvorm: Project
Vakgebied: Maatschappijleer/Maatschappijwetenschappen & ICT
Duur en looptijd: 3 tot 12 uur over 1 tot 3 weken, afhankelijk van gekozen diepgang, niveau en onderwerpen.
Competenties:
  • Gebruik gekozen software (b.v. Adobe suite, Microsoft Office, Dreamweaver)
  • Samenwerken in groepsverband
  • Internetgebruik (b.v. social media, Google, Wikipedia)
Afsluiting: Variabel, mogelijkheden zijn o.a. artikel op een vooraf opgezette digitale omgeving (blog, school website) een presentatie met hand-out of zelfs een eigen website. Een digitale krant (voor tablet en/of desktop) kan bij creatieve opleidingen een goed keus zijn. Overleg met ICT docent voor duidelijke vorm is aan te raden.

Begeleiding
Begin door bronnen aan te geven, indien nodig met een gezamenlijk onderwerp in een klassikale werkvorm. Geef aan waar en hoe nieuws te verzamelen en filteren is; twitter-hashtags, dossiers op nieuwssites, bronnen onder wiki artikelen en Google zoekopties zijn belangrijk. Documenteer de verzamelde technieken uit deze lessen als naslagwerk voor de leerlingen indien hun niveau dit vereist.

Uiteenzetten opdracht
Groepsvorming zal in het midden worden gelaten. Af te raden is meer leden dan nodige disciplines/rollen per groep aan te wijzen.

Het gaat om het verzamelen van informatie over een recente, maatschappelijk relevante, gebeurtenis om uiteindelijke de eindopdracht op te baseren. Begrens per categorie* het minimaal aantal bronnen om diversiteit af te dwingen. Stel duidelijke eisen** aan de eindopdracht, probeer eventueel de verbeelding te stimuleren met voorbeelden.

* bv. (specifieke) Social media, Websites van kranten, Websites uit land X.
** bv. Gebruik van beeld en/of geluid, techniek/software, formaat, bronverificatie.

Aandachtspunten
Goed overleg met de ICT docent c.q een volledig beeld van de ICT voorkennis in de klas is noodzakelijk om niet af te dwalen van het inhoudelijke aspect. Softwaregebruik moet een uitdaging zijn, geen obstakel.
Bij bovenbouw HAVO/VWO hoeft gebruik van software en verzamelen informatie niet gecombineerd te worden in de lessen. Bij MBO, VMBO en onderbouw dienen alle vaardigheden (dus softwaregebruik, informatie verzamelen, samenwerken) altijd in relatie tot elkaar, dus tijdens één les, te worden gegeven.

Volgende: Mijn glas is halfvol. 04-'12 Mijn glas is halfvol.

Reacties


Door Tweakers user sypie, zondag 4 maart 2012 22:18

Tof. Kun je dit in een lesvoorbereidingsformulier plaatsen?

Kun je hier een een behavioristische opzet en een cognitivistische opzet van maken?

Wat zijn je beoordelingscriteria, hoe ga je je cijfer vormen?

Kun je dit uitwerken in een kant-en-klaar pakketje wat je zo aan een collega docent zou kunnen geven?

Zomaar een aantal vragen waar ik mee bezig ben bij het ontwikkelen van materiaal. Het lijkt allemaal heel simpel maar het kan nooit genoeg uitgelegd worden richting je collega's.

Door Tweakers user Cio, zondag 4 maart 2012 22:40

1. Dat was het plan, maar kon er zo snel geen vinden en het moest vanavond af.
2. Als 1e jaar-student heb ik geen idee wat je hier precies verwacht, behavioristische opzet wil eigelijk ik niet maken voor deze opdracht (zonder het in de praktijk te hebben gezien).
4. Afhankelijk van mijn stage volgend jaar en welk opleidingsniveau ik dan terecht kom, ga ik dit verder uitwerken.

Beoordeling zal compleet afhangen van ICT kennis, opleidingstype en niveau, maar aantal en variatie in gebruikte bronnen, samenhang/structuur en taakverdeling krijgen altijd aandacht. Ik durf hier niets meer over te zeggen zonder het project een keer te draaien, en daarna ook alleen voor die situatie.

Door Tweakers user sypie, maandag 5 maart 2012 06:38

Hier staan 3 lesvoorbereidingsformulieren, uitprinten, invullen en je bent klaar: http://pth.windesheim.nl/extranet/formulieren/start.html

Punt twee snap ik. Ik wist niet dat je 1e jaars bent.

Over de beoordeling: Maak voor jezelf een rubric van de criteria waar je op gaat letten en de punten die leerlingen/studenten per criterium kunnen halen. Dit kun je voor heel veel dingen doen: groepsproces, gebruik van internet/middelen, presentatie, gebruikte ICT-vaardigheden. Zo kun je 4 kleine rubrics maken die samen het eindcijfer vormen.

Waarom rubrics? Leerlingen/studenten kun je de mogelijkheid geven, als je bij het begin van het project deze rubric publiceert, om goed met het project bezig te gaan. En als je de rubric niet bij het begin publiceert: achteraf kun je zonder veel discussie je oordeel geven. Je oordeel is dan ergens op gebaseerd en niet zomaar uit de lucht gegrepen, wat veel docenten doen.

Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 5 maart 2012 11:54

B.V. = besloten vennootschap
bv. = bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd op maandag 5 maart 2012 11:54]


Door Tweakers user Cio, maandag 5 maart 2012 12:12

Dank voor de reacties. Post nog eens goed nagelopen op fouten, missende opmaak alsnog ingevoegd en naar rubric gekeken. Handige manier om beoordelingen schematisch in te delen!

Door Tweakers user jokapo, woensdag 7 maart 2012 08:20

sypie schreef op maandag 05 maart 2012 @ 06:38:
Hier staan 3 lesvoorbereidingsformulieren, uitprinten, invullen en je bent klaar: http://pth.windesheim.nl/extranet/formulieren/start.html
als de lesspullen net zo waardeloos zijn als dat diploma wat je daar krijgt :P

Reageren is niet meer mogelijk