Wat valt er morgen te kiezen?

Door Cio op dinsdag 11 september 2012 02:36 - Reacties (20)
Categorie: Politiek, Views: 6.949

Edit: Een medestudent wees me op coalitiechecker.nl/, die het rekenwerk overneemt en een verzameling uitspraken weergeeft, evenals stemwijzer stellingen. Niet foutloos of volledig, maar een stuk sneller dan zelf rekenen en vergelijken! Onderstaande blijft grotendeels waar, afgezien van zetelaantallen.

Weinig opinie en veel rekenwerk, ik hoop dat het helpt.

Morgen Afgelopen woensdag verkiezingen voor de 2e kamer, maar de verdeling in de 1e kamer staat tot 2015 vast en daar is ook een meerderheid nodig! Hier een lijstje van mogelijke* coalities, om je te helpen kiezen. Conclusie onderaan. Als je maar wel gaat stemmen ;)

PvdA-VVD-CDA (~83)
PvdA-VVD-D66-GroenLinks (~86)
PvdA-VVD-D66-50plus-PvdDieren (~87)
PvdA-SP-PVV-SGP-50plus (~79)
PvdA-CDA-ChristenUnie-SP-GroenLinks (~78)
PvdA-VVD-50plus-ChristenUnie (~76/~77)
PvdA-CDA-D66-GroenLinks-ChristenUnie-PvdDieren (~72, onwaarschijnlijk)

De VVD komt zonder PvdA niet aan een meerderheid in de 2e kamer volgens de peilingen, maar mocht er een wonder gebeuren...

VVD-CDA-D66-GroenLinks-ChristenUnie-PvdDieren (~72, onwaarschijnlijk)
VVD-CDA-ChristenUnie-SGP-50plus (~60)
VVD-PVV-SGP-ChristenUnie-50plus (~60)

*Een coalitie (met of zonder 'gedogen') moet 38 zetels in de 1e kamer hebben en 76 in de 2e kamer krijgen. CDA & D66 sluiten PVV praktisch gezien uit. D66 wil geen links blok aan de macht helpen. SP met VVD is onhaalbaar, D66 of GL met SGP ook. Zetelaantallen achter combinaties via de peilingwijzer

Mijn conclusie: dit gaat helemaal niet meer om VVD of PvdA, maar om D66(+GL) en CDA(+ klein rechts). SP en PVV spelen amper een rol, tenzij SP met de christelijke partijen kan samenwerken. De VVD lijkt alleen via de 'Kunduz' coalitie + PvdD zonder PvdA te kunnen regeren, iets waar geen van deze partijen echt zin in heeft.

Kan je nog steeds niet kiezen? Gebruik de vele stemwijzers! Milieu, digitale samenleving of gewoon algemeen, de meeste staan hier.

Mijn glas is halfvol.

Door Cio op maandag 9 april 2012 02:04 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 5.798

Het was niet genoeg ons te voorzien van middelen, ons te beperken, ons te sturen. Wij hadden niet de motivatie onze omgeving te verbeteren zoals die aanwezig was bij generaties voor ons, want verbetering was sneller internet en minder door de regen fietsen.

Helaas bleek minder door de regen fietsen al snel tot gevolg te hebben dat het snelle internet niet snel genoeg was en echte regen steeds natter leek. Er was geen woningnood want onze ouders waren toch niet thuis, schoollokalen zaten niet op slot en onze lunch slechts qua luxe bepaald door de hoeveelheid zakgeld deze maand.

Nee, die verloren generatie, baby boomers, einstein of Y stempels snapten we niet. Wij hadden ICQ, MSN, CU2 (of hyves voor de ’90ers). Wij waren vrij. Of zoiets.

Alcohol maakt meer kapot dan je ouders lief is. Never throw a burning Camel out of a window. Lucky Strike en Marlboro racen ieder weekend voorbij. Je locale cannabisverstrekker komt op de fiets of scooter langs terwijl een oude socialist in gebrekkig Engels uitlegt waarom hij samen met zijn liberale maatjes er al bijna, maar toch niet helemaal, uit is wat te doen over de XTC export terwijl je doorzapt naar Cartoon Network, waar je ook zonder ondertiteling verstaat wat de grap is.

In het heden steek ik er nog een op terwijl ik me verbaas over het gebrek aan nieuws rondom Wilders, Brinkman, CDA dissidenten en apathie van niet-meer Surinaamse medelanders over de nieuwste bananenrepubliek. Oh, wacht. Pasen. Onze humanistisch-joods-christelijke traditie is er weer. Gelukkig komt er dan iemand met zoiets als G500. Mijn glas is halfvol. Met whiskey cola, voor de duidelijkheid.

Les: Nieuws over recente gebeurtenissen

Door Cio op zondag 4 maart 2012 22:03 - Reacties (6)
Categorie: Onderwijs, Views: 5.530

Lesvorm: Project
Vakgebied: Maatschappijleer/Maatschappijwetenschappen & ICT
Duur en looptijd: 3 tot 12 uur over 1 tot 3 weken, afhankelijk van gekozen diepgang, niveau en onderwerpen.
Competenties:
  • Gebruik gekozen software (b.v. Adobe suite, Microsoft Office, Dreamweaver)
  • Samenwerken in groepsverband
  • Internetgebruik (b.v. social media, Google, Wikipedia)
Afsluiting: Variabel, mogelijkheden zijn o.a. artikel op een vooraf opgezette digitale omgeving (blog, school website) een presentatie met hand-out of zelfs een eigen website. Een digitale krant (voor tablet en/of desktop) kan bij creatieve opleidingen een goed keus zijn. Overleg met ICT docent voor duidelijke vorm is aan te raden.

Begeleiding
Begin door bronnen aan te geven, indien nodig met een gezamenlijk onderwerp in een klassikale werkvorm. Geef aan waar en hoe nieuws te verzamelen en filteren is; twitter-hashtags, dossiers op nieuwssites, bronnen onder wiki artikelen en Google zoekopties zijn belangrijk. Documenteer de verzamelde technieken uit deze lessen als naslagwerk voor de leerlingen indien hun niveau dit vereist.

Uiteenzetten opdracht
Groepsvorming zal in het midden worden gelaten. Af te raden is meer leden dan nodige disciplines/rollen per groep aan te wijzen.

Het gaat om het verzamelen van informatie over een recente, maatschappelijk relevante, gebeurtenis om uiteindelijke de eindopdracht op te baseren. Begrens per categorie* het minimaal aantal bronnen om diversiteit af te dwingen. Stel duidelijke eisen** aan de eindopdracht, probeer eventueel de verbeelding te stimuleren met voorbeelden.

* bv. (specifieke) Social media, Websites van kranten, Websites uit land X.
** bv. Gebruik van beeld en/of geluid, techniek/software, formaat, bronverificatie.

Aandachtspunten
Goed overleg met de ICT docent c.q een volledig beeld van de ICT voorkennis in de klas is noodzakelijk om niet af te dwalen van het inhoudelijke aspect. Softwaregebruik moet een uitdaging zijn, geen obstakel.
Bij bovenbouw HAVO/VWO hoeft gebruik van software en verzamelen informatie niet gecombineerd te worden in de lessen. Bij MBO, VMBO en onderbouw dienen alle vaardigheden (dus softwaregebruik, informatie verzamelen, samenwerken) altijd in relatie tot elkaar, dus tijdens één les, te worden gegeven.